Kompost przydaje się w każdym ogrodzie, dlatego warto wykonać kompostownik. Nie jest to zadanie trudne, ale trzeba trzymać się podstawowych zasad, po to, byśmy mogli korzystać z dobrej jakości kompostownika.
Aby wykonać prosty i skuteczny kompostownik wystarczy zbić skrzynię z desek. Skrzynia taka nie ma dna, a pomiędzy deskami należy zachować odstępy, tak aby świeże powietrze mogło się dostawać bez problemu do różnych warstw resztek, które stworzą kompost. Na samym dnie kompostownika powinniśmy umieścić gałęzie, na nich torf i ziemię. Następnie wysypujemy odpadki i nakładamy na nie torf.
Co kilka tygodni powinniśmy przemieszać kompost, tak aby do głębszych warstw dostawało się powietrze. To najlepszy sposób na redukcję niekorzystnych procesów gnilnych, które mogą się rozwinąć, jeśli w całej masie znajdującej się w kompostowniku zabraknie odpowiedniej ilości tlenu.
Kiedy kompost jest dobry? Wskazuje na to jego barwa – przyjmuje ciemnobrunatny kolor. Zapach kompostu nie jest przykry, wręcz przeciwnie – pachnie żyzną ziemią. Kompost to jeden z najcenniejszych, naturalnych nawozów. Zawiera wiele cennych składników, które mają pozytywny wpływ na wszelkiego rodzaju uprawy. Dzięki niemu o wiele lepiej rosną np. krzewy czy kwiaty.
Jest to w pełni naturalny nawozów, nie musimy się więc obawiać (tak jak to jest w przypadku preparatów chemicznych) że przesadzimy z nawożeniem i w związku z tym zniszczymy rośliny.
Co może się znaleźć w kompostowniku, a czego nie powinniśmy do niego wrzucać?
Kompost stworzą między innymi: suche rośliny, trawa, a także niektóre odpadki kuchenne (organiczne) a więc przykładowo: resztki warzyw, owoców, skorupki jaj itp.
W kompostowniku na pewno nie powinny się natomiast znaleźć: resztki mięs, resztki roślin zaatakowanych przez różne choroby, ponieważ patogeny mogłyby się rozprzestrzenić na tworzący się kompost. Oczywistym powinno być, że do kompostownika nie należy wrzucać wszelkich sztucznych pozostałości – plastiku, papieru itp.