Czym wyróżnia się miód akacjowy?

Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej, zwanej też fałszywą akacją albo grochodrzewem. Ma delikatny przyjemny zapach i subtelny posmak kwiatów akacji. Wśród innych miodów wyróżnia się również swoją barwą, w postaci płynnej jest jasnożółty, a w skrystalizowanej – kremowy. Spożywając codziennie niewielkie ilości miodu akacjowego, można odnieść wiele wspaniałych korzyści! Ten produkt jest świetnym lekarstwem na ból gardła, kaszel i inne dolegliwości górnych dróg oddechowych. Ma działanie moczopędne i oczyszczające układ moczowy. Miód akacjowy wzmacnia też odporność i działa uspokajająco. Cukier zawarty w miodzie zwiększa poziom insuliny we krwi, co z kolei sprzyja wydzielaniu serotoniny, która następnie przekształca się w melatoninę – hormon poprawiający jakość snu. Miód akacjowy bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy, ochrania błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego jego suplementacja jest wskazana w przypadku wrzodów lub stanów zapalnych żołądka czy dwunastnicy.

Miód akacjowy – najlepsze przepisy

Łyżeczka miodu dodana do przestygniętej herbaty to najprostszy sposób na przyswojenie dziennej dawki jego wyjątkowych właściwości. Istnieje jednak wiele przepisów na potrawy zawierające miód akacjowy, takie jak np. aromatyczne skrzydełka w miodzie. Miłośnikom słodyczy na pewno przypadnie do gustu również klasyczny piernik z miodem. Takie ciasto sprawdzi się na każdą okazję: jako podwieczorek, na Boże Narodzenie, urodziny, imieniny czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Przepis na piernik z miodem jest też niezwykle prosty do wykonania – znajdziesz go na stronie internetowej Krolewskie-miody.pl!